Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Προς τους γονείς εφήβων με τραυλισμό: 

7 χρήσιμες συμβουλές!



Tι μπορείτε να κάνετε…

1. Ενημερωθείτε για τον τραυλισμό

Προκειμένου να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο παιδί σας για να μπορέσετε να το βοηθήσετε, θα πρέπει αρχικά να ενημερωθείτε, να διαβάσετε για τον τραυλισμό. Η γνώση μπορεί να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την πολυπλοκότητα αυτής της διαταραχής.


2. Συζητήστε ανοιχτά με το παιδί σας
Κρατήστε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το παιδί σας. Η σχέση εμπιστοσύνης επιτρέπει στο παιδί σας να γνωρίζει ότι μπορεί να σας μιλήσει οποιαδήποτε στιγμή για το πώς αισθάνεται σε σχέση με τον τραυλισμό.

3. Παρέχετε την κατεύθυνση και την υποστήριξη
Οι έφηβοι που τραυλίζουν συνεχίζουν να χρειάζονται τους γονείς τους. Οι επιλογές για τη διαχείριση του τραυλισμού είναι αποκλειστικά δικές τους. Η υποστήριξή σας για τις επιλογές του εφήβου, ανεξαρτήτως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτές, είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και ευθύνης.

4. Επιλέξτε την κατάλληλη θεραπεία
Ένα από τα σημαντικότερα βήματα είναι να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία για το παιδί σας. Τι σημαίνει αυτό; Μιλήστε με ένα λογοθεραπευτή. Εκπαιδευτείτε έτσι ώστε ο θεραπευτής να γίνει συνεργάτης σας, να είστε μέρος της διαδικασίας της παρέμβασης για να μπορέσετε να κατανοήσετε και βοηθήσετε το παιδί σας.

5. Αποδεχτείτε τον τραυλισμό του παιδιού σας
Ως γονείς, γνωρίζετε ότι η αγάπη και η αποδοχή για το παιδί σας είναι απεριόριστες, ανεξάρτητα εάν τραυλίζει ή όχι. Μέσω της αποδοχής του τρόπου με τον οποίο το παιδί σας χειρίζεται τον τραυλισμό κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβατικών χρόνων, παρέχετε μια ατμόσφαιρα που βοηθά την υποστηριξή του σε αυτήν την φάση ζωής του. Η άρνηση και η αποφυγή ενισχύουν τον τραυλισμό ενώ η αποδοχή και η αλληλεπίδραση είναι παραγωγικές και θετικές

6. “Ιδιοκτησία απελευθέρωσης”
Ο έφηβός σας είναι ο αρμόδιος για την ομιλία του. Δεδομένου ότι ενηλικιώνεται, χρειάζεται να αισθανθεί αυτήν την ευθύνη και να ξέρει ότι έχει την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή σας.

7. Να είστε προετοιμασμένοι για απροσδόκητες αλλαγές
Οι αλλαγές δεν είναι ποτέ εύκολες αλλά είναι αναπόφευκτες. Καθώς το παιδί σας προχωρά στην εφηβεία, θα διαπιστώσετε ότι η εστίαση και το κίνητρο για την αντιμετώπιση του τραυλισμού μπορούν να έχουν διακυμάνσεις. Αυτές οι διακυμάνσεις, αν και εκπληκτικές, είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της αντιμετώπισης αυτής της διαταραχής κατά την διάρκεια της εφηβείας. Δείτε αυτές τις προκλήσεις ως ευκαιρίες. Αγκαλιάστε αυτές τις στιγμές, δεδομένου ότι δημιουργούν τις δυνατότητες για σας και το παιδί σας να ”ωριμάσετε” μαζί.

Πηγή: www.ikidcenters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου