Λίγα λόγια για τη λογοθεραπεία



Τι είναι η λογοθεραπεία;
     Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που παρέχει θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν διαταραχές ομιλίας, λόγου, φωνής και μάσησης - κατάποσης, ανεξάρτητα από την αιτιολογία τους (νευρολογική, εξελικτική, λειτουργική).


Ποιος ο ρόλος του λογοθεραπευτή;
     Ο λογοθεραπευτής είναι ο ειδικός, ο οποίος είναι επιστημονικά καταρτισμένος για την πρόληψη, αξιολόγηση και αποκατάσταση των διαταραχών της ομιλίας, του λόγου και της επικοινωνίας. παρεμβαίνει τόσο σε επίπεδο κατανόησης όσο και σε επίπεδο έκφρασης του προφορικού αλλά και του γραπτού λόγου, καθώς και σε όλες τις μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας.



Σε ποιους απευθύνεται η λογοθεραπεία;
     Αξιολόγηση και παρέμβαση χρήζουν τα άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές στην ομιλία, το λόγο, τη φωνή και τη μάσηση - κατάποση, νευρολογικής, εξελικτικής ή λειτουργικής αιτιολογίας. Οι διαταραχές αυτές παρεμποδίζουν τη φυσιολογική εξέλιξη του ατόμου και την επικοινωνιακή του λειτουργία. Συνήθως, έχουν σχέση με την ομιλία και το λόγο, καθώς επίσης και με την ακουστική, οπτική, γνωστική, μυϊκή, αναπνευστική και φωνητική λειτουργία και την κατάποση. Συγκεκριμένα: 
Διαταραχές ομιλίας: Διαταραχές άρθρωσης, Διαταραχές ροής (τραυλισμός), Δυσαρθρίες 
Διαταραχές λόγου: Αναπτυξιακή Διαταραχή Λόγου Αντιληπτικού & Εκφραστικού Τύπου (αλλιώς Ειδική Γλωσσική Διαταραχή), Φωνολογικές Διαταραχές, Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία, Δυσορθογραφία, Δυσαριθμησία) 
Διαταραχές Επικοινωνίας: Διάχυτες αναπτυξιακές Διαταραχές, Αυτισμός, Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας, Σύνδρομο Asperger 
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα 
Βαρηκοΐα - Κώφωση 
Νοητική Υστέρηση 
Σύνδρομα: Σύνδρομο Down, Σύνδρομο Landau - Kleffner κτλ 
Διαταραχές Φωνής: Εφηβοφωνία,  Δυσφωνίες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ή λόγω επαγγελματικών συνθηκών ή ψυχογενούς αιτιολογίας 
Σχιστίες Χειλιών - Υπερώας 
Ρινολαλίες 

Ποιος ο ρόλος της αξιολόγησης;
      Ο λογοθεραπευτής αξιολογεί τις λειτουργίες και τις παραμέτρους των ικανοτήτων της ομιλίας, του λόγου και της επικοινωνίας και των μεταβολών τους στο άτομο. Η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση εργαλείων αξιολόγησης και κλινικής παρακολούθησης και καταλήγει σε συμπεράσματα για τη φύση και τη διάρκεια της παρέμβασης. Πρόκειται για μια συνεχή διεργασία που συχνά απαιτεί και τη συνεργασία ειδικών και από άλλους επιστημονικούς κλάδους, αλλά και της ίδιας της οικογένειας. 


Ποιος είναι ο στόχος της παρέμβασης;
      Η παρέμβαση συνιστάται σε πράξεις θεραπείας, αποκατάστασης, συμβουλευτικής και ένταξης στην κοινωνική και εργασιακή ζωή. Έχει ως στόχο να επιτύχει το άτομο, ανάλογα με τις δυνατότητές του, το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας και επικοινωνίας που αντιστοιχεί στο περιβάλλον του (κοινωνικό, σχολικό, επαγγελματικό). 





Δεν υπάρχουν σχόλια: