Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012


Μικροί αναγνώστες και το καλοκαίρι!




Το καλοκαίρι για τα παιδιά σημαίνει ατελείωτο παιχνίδι, ξεγνοιασιά και ανεμελιά… Συνήθως, τα περισσότερα από αυτά δεν μπαίνουν στην διαδικασία του διαβάσματος καθώς αυτή την δραστηριότητα την έχουν συνδέσει με το σχολείο και φυσικά πάντα με το άγχος της επίδοσης!

Όμως, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για μάθηση, καθώς το παιδί δεν διαβάζει πια για “την επόμενη σχολική μέρα” ή για την “εξέταση”, έτσι μπορεί να αντλήσει μέσα από το διάβασμα πολύ πιο ενδιαφέρουσα και ουσιαστική γνώση και φυσικά πάνω σε κάτι που το ενδιαφέρει… Πόσα όμως από τα παιδιά μας επιδίδονται σε αυτό το.. όχι τόσο καλοκαιρινό σπορ?

Μελέτες έχουν δείξει οτι οι περισσότεροι μαθητές βιώνουν μια σημαντική απώλεια των αναγνωστικών τους ικανοτήτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως στα παιδιά που αρέσει το καλοκαιρινό διάβασμα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των αναγνωστικών ικανοτήτων και φυσικά των γνώσεών τους. Έτσι ξεκινάνε τη νέα σχολική χρονιά, έχοντας ήδη ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα!

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολύτιμοι βοηθοί του παιδιού στο διάβασμα αποδεικνύονται οι γονείς…

Διαβάστε στο παιδί σας μια καλοκαιρινή ιστορία και δίνετέ του συχνά την ευκαιρία να διαβάζει εκείνο σε εσάς (π.χ. κάποιο εύκολο άρθρο από την αγαπημένη σας εφημερίδα). Φροντίστε να διαβάζετε μαζί σε κάποιο εξωτερικό χώρο, στο πάρκο, στην αυλή ακόμη και την παραλία!
Δώστε το καλό παράδειγμα! Έχετε πάντα στο σπίτι σε διάφορους χώρους πολύ και ποικίλλο γραπτό υλικό όπως περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία κτλ. Κλείστε την τηλεόραση και ονομάστε μια ώρα της ημέρας ως… “ώρα οικογενειακού διαβάσματος”  όπου όλη η οικογένεια μαζί θα διάβαζετε κάτι και μετά θα συζητάτε πάνω σε αυτό που διαβάσατε (π.χ. τι σας άρεσε πιο πολύ ή τι θα αλλάζατε στην ιστορία).
Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του αυτό που διαβάσει! Τα κόμικς για παράδειγμα είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να εξασκηθεί το παιδί στο διάβασμα και ταυτόχρονα οξύνουν τη σκέψη του και τη φαντασία.
Αγοράστε μαγνητοφωνημένα βιβλία ή παραμύθια. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες! Ακούστε τα στο αυτοκίνητο ή λίγο πριν κοιμηθεί το παιδί.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας… Αν το καλοσκεφτεί κανείς, κατά τη διάρκεια της ημέρας δίνονται πολλές ευκαιρίες για εξάσκηση της λεκτικής ικανότητας, στα ψώνια, την ώρα της μαγειρικής, στη βόλτα ή φροντίζοντας τον κήπο… όλες αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν στην ανταλλαγή απόψεων με το παιδί και φυσικά στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου του.
Κάντε μια βόλτα στην τοπική βιβλιοθήκη! Όλο και κάποιο βιβλίο θα “δελεάσει” το παιδί και φυσικά μην παραλείψετε να γίνετε συνδρομητές!!
Γράψτε το μικρό σας συνδρομητή σε κάποιο παιδικό περιοδικό. Κάθε φορά που θα φθάνει η αλληλογραφία θα περιμένει με χαρά να δει το όνομα του στη θέση του παραλήπτη!!
Διαβάστε μαζί οτιδήποτε συναντάτε στη βόλτα, πινακίδες, ταμπέλες κτλ και μετά μετρήστε ποιός διάβασε τα περισσότερα!
Ενθαρρύνετε το παιδί να φτιάξει ένα “ημερολόγιο καλοκαιρινών διακοπών”. Δείξτε πως να κολλήσει φωτογραφίες, εισιτήρια ή άλλα ενθύμια και πείτε του οτι εκεί μπορεί να σημειώνει οτιδήποτε θέλει (όπως π.χ. ιστορίες από τα παιχνίδια με τους φίλους των διακοπών, εντυπώσεις από μια επίσκεψη σε μουσείο και φυσικά δικές του σκέψεις και συναισθήματα).
Και φυσικά θυμηθείτε! Το καλοκαιρινό διάβασμα, πάνω απ’όλα θα πρέπει να έχει… πλάκα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου