Τρίτη 31 Ιουλίου 2012


Προσχολική ηλικία και μαθηματικά: δραστηριότητα μάθησης και εξάσκησης!



Υπάρχουν χιλιάδες δραστηριότητες και παιχνίδια που μας βοηθούν να διδάξουμε προμαθηματικές και μαθηματικές έννοιες στα μικρά παιδιά από 3 έως και 6 ετών. 

Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούνται από ποικίλλα υλικά διαφορετικού χρώματος και σχεδίου αλλά και από υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας...

Αυτά τα υλικά δεν είναι άλλα από αυτά που έχουμε στην κουζίνα μας!

Μια δραστηριότητα που ενδείκνυται για παιδιά νηπιακής ηλικίας είναι αυτή που περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο:


1) δίνουμε στο παιδί ένα καλάθι με διάφορα υλικά και μικρά βαζάκια στα οποία θα ταξινομήσει τα υλικά ανάλογα με το είδος τους.

2) κατόπιν το αφήνουμε να διαλέξει όποιο βαζάκι θέλει και του λέμε να μαντέψει πόσα π.χ. φασόλια πιστεύει οτι έχει μέσα.

3) αφού "μαντέψει" τον αριθμό προτρέπουμε το παιδί να γράψει αυτόν τον αριθμό που πιστεύει σε ένα χαρτί.

4) στη συνέχεια του δίνουμε το βάζο, το οποίο το παιδί θα ανοίξει και θα μετρήσει τον πραγματικό αριθμό αντικειμένων που περιλαμβάνει.

5) αν δεν έχει μαντέψει το σωστό αριθμό βάζουμε το παιδί στη διαδικασία να συγκρίνει αν ο πραγμαικός αριθμός φασολιών είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από την αρχική του πρόβλεψη.
  
6) μπορούμε στη συνέχεια να ανοίξουμε μαζί ένα άλλο βάζο και να εναποθέσουμε τα υλικά στο δίσκο που βρίσκονται και τα υπόλοιπα. Ρωτάμε το παιδί ποιά από αυτά είναι όμοια και ποιά από αυτά είναι διαφορετικά.   

7) εξετάζουμε μαζί το περιεχόμενο των άλλων βάζων και βρίσκουμε πως μπορούμε να ταξινομήσουμε τα υπόλοιπα υλικά ανάλογα με το είδος, το σχήμα ή το χρώμα τους (π.χ. οι καραμέλες είναι φαγώσιμο σαν τα φασόλια κτλ.).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου