Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Τραυλισμός


Τραυλισμός

        Εάν παρατηρήσατε ποτέ ότι θέλατε να πείτε κάτι στους άλλους, αλλά οι δυσκολίες στη ροή του λόγου σας εμπόδισαν να ολοκληρώσετε ή εάν κολλήσατε ποτέ σε έναν ήχο και στην αγωνία σας να ξεμπλοκάρετε νιώσατε να σας κόβετε η ανάσα, να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας ή να συσπάται το πρόσωπό σας, τότε όλα αυτά είναι πιθανές ενδείξεις ότι τραυλίζετε.
       Κατά τη φυσιολογική εξέλιξη της ομιλίας, στις ηλικίες περίπου 2,5 - 3,5 ετών, καθώς ο λόγος του παιδιού αναπτύσσεται ταχύτατα, μπορεί να παρουσιαστεί μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Εάν αυτό αρχίσει να σας απασχολεί, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

      Ο τραυλισμός εδραιώνεται με την σκέψη ότι είναι ντροπή να μη μιλάει κανείς με ευφράδεια, αλλά και με τη συστηματική συγκέντρωση στις λεπτομέρειες του μηχανισμού της ομιλίας, που μπορούν να  οδηγήσουν σε περισσότερα λάθη, αλλά και με την έντονη προσπάθεια να είναι κάποιος ευφράδης και με την ανάπτυξη στρατηγικών αποφυγής (φθόγγων, λέξεων, κοινωνικών καταστάσεων) για τη μείωση της πιθανότητας του τραυλισμού.
Καταστάσεις που πιθανόν να επιβαρύνουν την ομαλή ροή του λόγου μπορεί να είναι, για παράδειγμα, όταν κάποιος μιλάει ξέροντας ότι θα τον διακόψουν, όταν μιλάει κανείς σε κάποιον που δεν τον ακούει, όταν φοβάται κανείς τις συνέπειες για αυτό που λέει, όταν μιλάει κανείς χωρίς διάθεση ή αισθάνεται κουρασμένος, όταν βιάζεται κανείς να μιλήσει ή προσπαθεί να εκφράσει πολύπλοκες ιδέες.
Όμως, μπορούμε να διευκολύνουμε την ομιλία ενός ατόμου που τραυλίζει εάν του δείξουμε την αποδοχή μας, εάν μειώσουμε τον αριθμό των ερωτήσεων, αλλά και να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον για όσα λέει και να παρέχουμε αρκετό χρόνο, ώστε να απαντήσει χωρίς πίεση.
Υπάρχουν επιπλέον μερικές συμπεριφορές που θα πρέπει να αποφύγουμε σε σχέση με ένα άτομο που τραυλίζει. Μερικές από αυτές είναι:

  • Εάν είστε γονέας, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ότι είστε η αιτία που το προκάλεσε.
  • Κάντε μια λίστα από τους παράγοντες που έχουν αρνητική ή θετική επίδραση στο παιδί σας.
  • Σκεφτείτε πως θα μπορούσατε να το βοηθήσετε καλύτερα και αν βρείτε κάτι που να το βοηθάει συνεχίστε το, αν όχι, σταματήστε το και σκεφτείτε ξανά. 
  • Προσπαθείστε να εκφράσετε με λέξεις τα δυσάρεστα συναισθήματα που νιώθει το παιδί σας, για να αισθανθεί ότι του συμπαραστέκεστε. 
  • Δώστε θάρρος στο παιδί.
  • Δείξτε συνέπεια στον τρόπο αντιμετώπισης όλων των παιδιών σας. 
  • Απολαύστε μαζί και άλλα πράγματα που δεν δίνουν έμφαση στην ομιλία. Μια ανοιχτή συζήτηση χωρίς κριτική μπορεί να βοηθήσει. 
Ο λογοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες με κατανόηση, ενδιαφέρον και σωστούς χειρισμούς. Ο τραυλισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, με τη συνεργασία της οικογένειας και των ατόμων του στενού περιβάλλοντος. Η συνεργασία με ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό ή παιδοψυχίατρο πιθανόν να είναι απαραίτητη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου